חתולים רבים עלולים לסבול ממחלות שונות ומגוונות בדרכי השתן התחתונות. אחת הבעיות הנפוצות בדרכי השתן בחתולים היא סינדרום הכולל דלקות והיווצרות קריסטלים בדרכי השתן. במצבים מסוימים, בעיות אלו מובילות לחסימה בצינור השופכה (הנקרא בלועזית urethra).
האם כל חתול עלול לסבול מחסימה בדרכי השתן?
חתולים זכרים צעירים מצויים בקבוצת הסיכון לפתח בעיות בדרכי שתן התחתונות, לרבות חסימות שתן. זאת, בין היתר, כיוון שצינור השופכה בחתולים זכרים, בניגוד לנקבות, הינו ארוך ומאוד צר.אילו סימנים צריכים להעלות חשד לחסימת שתן?
הסימנים העיקריים שמעוררים חשד לחסימת שתן, מלאה או חלקית, בחתול הינם קושי או כאב במתן שתן (המתבטאים בדרך כלל בכניסה תכופה לארגז הצרכים וייללות רמות כשהחתול שוהה בארגז), השתנה של שלוליות קטנות ומרובות, השתנה במקומות שונים ברחבי הבית ולא בארגז הצרכים, שתן אדמדם, וכמובן אי מתן שתן כלל. לעיתים, הניסיונות החוזרים ונשנים של החתול לתת שתן עשויים להתפרש כ"עצירות". כמו כן, ובמיוחד במקרים של חסימת שתן מלאה ונמשכת, יהיו סימנים סיסטמיים שונים המושפעים מחומרת החסימה: חולשה, ירידה בתאבון, הקאות וכדומה.כיצד מאבחנים חסימת שתן בחתול?
- עם ההגעה לבדיקה אצל וטרינר תורן תל אביב, תיערך לו בדיקה גופנית מקיפה. במצב של חסימת שתן בדרך כלל יוכל הווטרינר למשש בבטן שלפוחית שתן מלאה ונוקשה שלא ניתן לרוקן אותה על ידי לחיצה חיצונית. בנוסף, ניתן לבדוק מדדים חיוניים שונים המעידים על חומרת המצב הסיסטמי של החתול ובהתאם לכך להתחיל מיד בטיפול ראשוני.
- בדיקות מעבדה שנעשות במרפאה וטרינרית במקרה של חסימת שתן כוללות: ספירת דם מלאה, פאנל ביוכימי (במטרה להעריך את מאזן המלחים בדם ואת חומרת הפגיעה בתפקוד הכלייתי כתוצאה מהחסימה), בדיקת שתן מלאה. במקרים מסוימים יש צורך גם בבדיקת תרבית ורגישות לשתן, בצילום רנטגן למערכת השתן (לרבות צילומים עם חומר ניגודי), ובאולטרסאונד בטן.